Mindre matsvinn i Västerås

Alla är välkomna på räddamatenseminarium i Västerås.

När Fester med rester var ny blev jag ju inbjuden att komma och berätta om den i Västerås.

Där fortsätter de med räddamatenaktioner — bland annat genom en räddamatenblogg, Rädda maten nu!, där Västeråsborna får dela med sig av sina bästa restrecept. Tolv av dem kommer att väljas ut till en almanacka för år 2013. Strålande idé eller hur?

Några enkla råd sprider kommunen också:

Enkla råd för att undvika matsvinn
* Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.

* Ät upp maten i tid — håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.
* Förvara maten rätt — rätt kyltemperatur i kylskåp och frys. Kylskåp +4-5 grader, frys -18 grader.
* Släng inte mat för att den passerat bäst före datum. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen.
* Ta hand om rester — gör en ny maträtt eller frys in.

En annan del av kampanjen är GoBag, som uppmuntrar alla som går på restaurang att be om matlåda, så kallad doggy bag, ifall de inte orkar äta upp allt på tallriken.

Och snart är det dags för ett seminarium om maträddning, öppet för alla intresserade. Jag fick inbjudan från Carina Tunner på Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen och sprider den gärna vidare:

Välkommen till ett seminarium om matsvinn!

I Sverige slängs varje år en miljon ton mat från hushåll, restauranger och storkök. Det innebär att varje svensk slänger omkring 72 kilo mat varje år.

I oktober drog miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås stad igång en kampanj, ”Rädda maten nu!”, för att minska matsvinnet i Västerås.

Kampanjen består av tre delar: en blogg för recept på matrester, en doggybagkampanj, ”GoBag – gott för både mage och miljö”, och ett öppet seminarium om matsvinn. Vi hoppas att du har möjlighet att komma och bli inspirerad till hur du kan bidra till att minska matsvinnet. Seminariet är den 26 november klockan 17.30 – 20.00 på Aros Congress Center i Västerås. Artisten Dogge Doggelito kommer att uppträda. Ta gärna med dig en vän eller kollega. Seminariet är gratis.

Läs mer om kampanjen här.

Gå dit, alla som kan! Carina berättade också för mig att Fester med rester är pris i restrecepttävlingen. Roligt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.