Matlådetips?

Foto: Magnus Aronson

Förra veckan kom det en väldigt bra fråga från Jennifer. Här är den:

Jo, jag funderade över det här med matlåda. Nu är vi ju många som ska igång igen med jobb och skola och allt vad det är, så vore det inte passande med ett inlägg om matlådor? Framför allt recept, men även tips på fina och bra burkar som inte blir tråkigt missfärgade av minsta tomatskvätt.

Själv vill jag gärna ha tips på matlåda som passar sådana som Stefan som inte har tillgång till kylskåp att förvara lådan i och inte heller micro eller andra uppvärmningsmöjligheter. Maten ska helst gå att äta med sked, då det är svårt att skära upp maten om man har lådan i knät och alltså saknar matbord. Mackor på längden och tvären tröttnar man på och pastasallad innehåller för mycket grönsaker för att vara helt uppskattat 🙂

Mattermos går ju bra, men all mat passar inte i termosen så det går ju inte alltid att skrapa ner middagsresterna i termosen (pizza och potatisgratäng är sådant som fungerar dåligt i mattermos!) utan man måste göra något annat.

Vad säger ni? Några tips?

Jag som har lite dålig köttfantasi skulle kanske satsa på att baka piroger med mycket kött i fyllningen och så en pastasallad, rissallad eller potatissallad med tärnad ost och bara lite grönsaker till. Kanske en sås eller dressing att tömma ur en separat burk. Då kan man ha pirogen separat och äta den i handen, och så äta salladen ur burken. Att blanda kött och övrigt i förväg om det inte finns kylskåp skulle kunna innebära lite hållbarhetsrisker, eller hur?

Man kan egentligen göra likadant med inbakad korv av olika slag (packa in helt i tunt utkalvad bröddeg eller rulla in i en slinga deg, grädda och kyl) eller med en lite stabilare bit paj.

Förresten, Jennifer: har ni testat Frozzypack-lådorna?

5 reaktioner på ”Matlådetips?”

  1. Jessica Jansson

    Mitt knep för att kyla maten ett par timmar och samtidigt försöka få grönsakerna att utgöra halva min måltid enligt tallriksmodellen för lågenergiförbrukare är att ösa i fryst broccoli i matlådan innan jag åker hemifrån på morgonen.

    Svar till Jessica:
    Smart! Jag har en kollega som tidigare, när vi hade stationära datorer, brukade tina sin frysta lunch genom att ställa den på hårddisken när hon kom på morgonen …

  2. Kristina Högman

    En gång fick jag matsäck fint förpackad av Mariadöttrarna (kloster som då låg i Vadstena, nu ligger vid Omberg). Det var en diskad och uppklippt mjölkkartong, där övre delen av mjölkkartongen blev flikar. På kortsidorna var flikar som veks in mot mitten, på en anan sida fanns ingen flik men ett snitt för den långa fliken på motsatt sida som veks till så att det både bildade lock och fördes in i snittet på andra sidan.

    Denna förpackning är ju lite pysslig att göra och passar såklart bara till smörgås eller sallad som inte rinner, men jag ville tipsa om den ändå. Roligt att återanvända mjölkkartonger! /Kristina Högman, Rörvik

    Svar till Kristina:
    Detta måste ju provas! Vilken bra idé!

  3. Porslinsbyttor med plastlock som syns på bild i Fester med rester sökes!

    Svar till Jennifer:
    De kommer från T*G*R, en dansk butikskedja som finns i södra Sverige. Kostar ungefär 30 kronor styck om jag minns rätt. Locken är av silikon. Fantastiskt bra uppfinning.
    I Brasilien finns det överallt glaskarotter (i alla storlekar) med mjuka plastlock. Jag undrar varför vi inte har sådana här!

  4. Aha, tack! Får be svärmor eller eller svärfar när de åker till Danmark nästa gång eller när någon av Stefans släkt kommer upp till Sverige 🙂
    Alla butiker i Sverige var lite långt bort från mig.

    Ja, varför finns inte det här också? Jag har frågat på alla möjliga och omöjliga ställen och ingen verkar någonsin ha hört talas om det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.