Körsbärsbaklava

Förra sommaren plockade jag massor av bigarråer från det stora trädet i Slätthög. Den här sommaren finns det inte tillstymmelse till bär där, bara skrumpna blad som ser ut att ha råkat ut för något hemskt. Men jag hoppas att andra har bättre tur! Så här är ett recept (ett långpannerecept minsann!) som jag har fått från min gamla studiekamrat Beatrisa. Tusen tack, Beatrisa!

***

Förra sommaren.

Beatrisas baklava med bigarråer

Beatrisa bakar Baklava sa visnjama (Baklava med bigarråer eller körsbär), en långpanna full med klibbiga, frasiga fyrkanter eller trianglar. ”Sött (o ja!) med en angenäm touch av syra från bären”, skriver hon.

Ugn: 200˚, ca 30 minuter

4 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl ströbröd
500 g filodeg
1 kg rensade bigarråer eller körsbär
2 dl rapsolja eller annan olja utan alltför mycket smak

sockerlag:
4 dl vatten
6 dl socker

Skilj äggen. Vispa ihop äggulorna med sockret och vaniljsockret.

Vispa upp äggvitorna och rör ner hälften av ströbrödet. Blanda försiktigt ihop
äggulesmeten med äggvitesmeten.

Vänd bären i resten av ströbrödet.

Olja in en långpanna. Täck pannan med några filodegsblad, pensla med olja, bre ut tunt med smet och strö över lite bär. Varva på detta sätt tills allt tagit slut – sista lagret ska vara filodeg.

Grädda baklavan i 200 graders ugnsvärme i ungefär en halvtimme.

Koka under tiden upp sockerlagen.

När baklavan kommer ut ur ugnen, skär den genast i generösa rutor eller trianglar och häll sockerlagen jämnt över hela ytan.

1 reaktion på ”Körsbärsbaklava”

  1. Det här skulle jag vilja ha, det är så gott med bigaråer!

    Svar till Marja:
    Ja, det är så gott med bigarråer — så gott att jag aldrig har kommit så långt att det gick att baka något med dem, för de tog slut innan dess … Om du har tillräckligt med bär så rapportera gärna om resultatet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.