Karins fruktrutor

Imorgon får jag träffa min mamma en stund. Bland mycket annat är hon specialist på att hålla sig lugn när det väntas väldigt mycket folk. Hon uppfinner nya rutor till dem minst ett par gånger om året. De här finns med i Mer långpannans lov.

***

Fruktrutesmet under utbredning. Foto: Magnus Aronson

Karins fruktrutor

Min mammas recept på fruktrutor är så enkelt som något kan bli – och håller för ganska mycket improvisation. Smeten på bilden är gjord på farinsocker, och i fruktblandningen (som ju inte precis syns) finns bland annat torkade ananasringar och olika sorters russin.

en långpanna full
Ugn: 200°

400 g smör
8 dl blandad frukt i tärningar/hackade nötter och mandlar/solrosfrön
4 dl strösocker (eller farinsocker eller någon annan sort)
6 ägg
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

Ta fram smöret i god tid så att det blir mjukt.

Skär torkad frukt i mindre bitar, hacka nötter och/eller mandlar och blanda detta i ett litermått, kanske tillsammans med till exempel solrosfrön, tills det blir åtta deciliter.

Vispa smör och socker poröst, rör i ett ägg i taget och tillsätt sedan resten av ingredienserna.

Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda kakan i 200 graders ugnsvärme tills den är någorlunda torr inuti. Låt den svalna lite och skär den i rutor.

***

Frukt som kan vara god i fruktrutor
Kanderad frukt från naturgodishyllan i affären: papaya, ananas …
Torkad frukt: aprikoser, ananas, äppelringar …
Torkad frukt ur ”fruktsoppepåsen”: päron, katrinplommon …
Och särskilt såhär års: hackade vinteräpplen direkt från trädgården!

2 reaktioner på ”Karins fruktrutor”

  1. Låter gott, det där!

    Och säkert ännu godare om man inte läser fort och slarvigt som jag gjorde och fick ”fruktsoppepåsen” till ”fruktsoppåsen”, Dvs komposten….

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.