Kaffe mot Alzheimers

Det står i Svenska Dagbladet att kaffe kan förhindra demenssjukdomen Alzheimers. Koffein är visserligen ett gift — men tydligen kan det vara bra också!

För några veckor sedan var Johanna i stan (hon bor i Bollnäs i vanliga fall), och Laura (hon bor i Hamburg), och Maria (hon bor i Lund). Det var kvällen före den stora bakdagen i Viby, och jag var lite uppe i varv och hade huvudet fullt av bakpulver. Så jag frågade om de kunde tänka sig att baka lite med mig, och det kunde de. Vi gjorde långpannerutor med banan och — kaffe! Lite kvällsfikade vi upp, lite tog jag med till Libris redaktion, lite hamnade på fotograferingen. Lite ovanliga och otroligt goda rutor blev det! Men effekten mot Alzheimers är nog ganska mild …

Lätt medicinsk kaka. Foto: Magnus Aronson

Rättviserutor

Kaffe och bananer var två av de första livsmedel som började ”rättvisemärkas” i Sverige, och tillsammans med kakao och choklad hör de fortfarande till de mest sålda. I de här rutorna får de samsas – och det blir osannolikt gott! Den som vill göra en verklig rättvisemanifestation kan förstås glasera dem med en choklad- eller kakaoglasyr. Och så baka med ekologiskt smör och mjöl och ekologiska ägg, förstås. Kakan på bilden är bakad med rättvist producerat brunt rårörssocker, men det går lika bra med svenskt.

Kontrollera med sticka så att den verkligen är torr inuti – ytan mörknar ganska snabbt.

en mjuk kaka
Ugn: 200º

300 g smör
6 dl socker
4 ägg
10 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
8 medelstora bananer
1 dl starkt kallt kaffe

Ställ fram smöret i god tid så att det blir mjukt. Vispa smör och socker pösigt, vispa in ett ägg i taget och vispa smeten fluffig igen. Blanda de torra ingredienserna separat. Mosa bananerna. Rör ner mjölblandning, bananmos och kaffe i sockersmeten. Rör om försiktigt tills allt är blandat. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda kakan mitt i ugnen, 200 grader varm. Prova med sticka så att den är gräddad rakt igenom.

1 reaktion på ”Kaffe mot Alzheimers”

  1. Pingback: Majarutor | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.