Kaeths braspannemums

Foto: Magnus Aronson

Det här receptet fick jag från Kaeth för några år sedan. Braspanna är tydligen det skånska namnet på Libris favoritköksredkap långpannan. Det får mig att associera till vinterkvällar framför en öppen spis, men kakan är otvivelaktigt somrig. Varsågoda att prova!

***

Kaeths braspannemums

En snabb och mumsig tårtliknande kaka blir det med ingredienser som man brukar ha hemma. Fyllningen blir vad som finns till hands. Jag provbakade i helgen med rabarber och jordgubbar, vilket gav en läcker smakbrytning.

Jag är skånska, och braspanna är det skånska ordet för långpanna.

Kaeth Gardestedt

en mindre långpanna full
Ugn: värms till 200º, sedan 175º i 20–30 minuter

4 ½ dl strösocker
6 ägg
4 ½ dl vetemjöl
700 g rabarber i mindre bitar
200 g röda vinbär eller jordgubbar
75 g smör
¾ dl råsocker eller pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och ägg vitt och poröst. Rör ner vetemjöl och bred ut smeten i en långpanna som täckts med bakplåtspapper.

Fördela den fyllning du har till hands, hyvla över några tunna skivor smör med osthyvel och strö över socker.

Ställ in plåten mitt i ugnen, sänk temperaturen till 175 grader och grädda i 20–30 minuter.

Låt kakan svalna. Skär den i ungefär 16 rutor. Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller vispad grädde.

1 reaktion på ”Kaeths braspannemums”

  1. Pingback: Kyrkkaffeefterlysning: äppelrecept och bärrecept | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.