Havrefrallor i långpanna

Foto: Magnus Aronson

Igår var söndagens tema Livets bröd. Det varar hela veckan nu, fram till Marie bebådelsedag — så varför inte baka extra gott bröd att äta varje dag? Det här bakade vi till Mer långpannans lov när vi hade fotodag i Viby förrförra veckan.

I långpannan bakar man nämligen snygga fyrkantiga frallor utan tillstymmelse till krångel. 24 stycken får man om man skär tre skåror på längden och fem på bredden.

Har man vassla från färskosttillverkning – hemmagjord filmjölksost passar bra till de här frallorna – så använder man den som degvätska.

För den händelse någon undrar: nej, vi gräddade dem inte i vedspisen på bilden utan i en vanlig ugn. Men visst är det vackert med vedspis?

24 frallor
Jäsning: 30 + 30 minuter

Ugn: 225°, 15–20 minuter

7 dl vatten
2 dl havregryn
4 dl havrekli
1½ tsk salt
50 g jäst
2 msk matolja
2 msk sirap
4 dl grahamsmjöl
ca 3 dl vetemjöl, mer om det behövs

pensling:
ägg eller vatten
havrekli

Koka upp vattnet. Mät upp havregryn, havrekli och salt i en bunke, häll vattnet över, rör om och låt svalna till fingervärme.

Smula ner jästen och rör om ordentligt. Tillsätt sedan övriga ingredienser. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kant. Täck över degen och låt den jäsa i en halvtimme.

Arbeta degen och platta ut den i en pappersklädd långpanna. Skär rutor med bakbordsskrapa eller kniv. Täck över och låt jäsa i ytterligare en halvtimme.

Pensla frallorna med uppvispat ägg eller vatten och strö över lite havrekli. Grädda dem i 225 grader varm ugn i 15–20 minuter. Bryt isär dem när de har svalnat lite.

3 reaktioner på ”Havrefrallor i långpanna”

  1. De där ser fina ut, ska nog testa på jobbet nån dag

    Och vedspis är underbart! Här är en bild på vår gamla pärla, under ett pågående äggkok. Kastrullen är förresten märkt med 1KK, dvs 1 Kanna. Kanna-måttet försvann när Sverige införde metersystemet i slutet av 1800-talet så den har också några år på nacken.
    https://syrholen.blogg.se/images/2010/dsc01491_104092781.jpg

    Svar till Jennifer:
    Ja, de blev goda också!
    Så du kan laga mat på vedspis … grattis!

  2. Provbakade idag, dock med rågkross i det kokande vattnet, vetekli istället för havrekli och med grovt rågmjöl uppepå.
    Det blev lite i tyngsta laget, men de blev goda ändå trots att de var lite platta. Barnen på jobbet mumsade glatt i sig! 🙂

  3. Pingback: Kyrkkaffetips: bröd till goda smörgåsar | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.