Grattis till tårtvinnarna!

Vinst. Och favoritbok.

Sent omsider har det blivit fem vinnare i utlottningen av den nya pocketutgåvan av en av mina favoritböcker på Libris lista, Mrs Angels tårtbageri. Ursäkta att det har dröjt!

Vinnarna har valts slumpvis, inte med tårtjury fastän vi kunde ha gjort så, och är Krajamaria:

Allra godaste tårtan är helt klart den hembakade med egenbakad sockerkaksbotten, lätt fuktad med apelsinjuice, två lager fyllning; banan och marsansås. Massor av grädde över och sen dekorerad med banan, vindruvor eller jordgubbar! Enkelt och så gott! 

Och Ink:

Brittatårta, men kärt barn har många namn – i Sju sorters kakor kallas den Pinocchiotårta.

Fast i mitt barndomshem var det inte så mycket grädde mellan lagren utan mer färska (eller möjligen frusna) bär. Men det här var klassikern på alla våra kalas. En kakbotten med marängtäcke som gräddas i långpanna, delas i två delar och läggs ihop med valfri fyllning – voilà, klart att avnjutas!

Och Eva:

En så’n där som mamma gjorde när vi var små! Sockerkaksbottnar. Aprikoskräm (barnmatsburk, klassiker väl?). Sylt i nästa lager och så bär eller blandad frukt till exempel ovanpå grädden! Mums!

Och Syster Värst:

Min favorit är Budapestrulle (nötmarängbotten som rullas ihop med grädde och mandarinklyftor som fyllning). Ibland bakar min svärmor sådana, så jag har fått ett recept av henne, men inte vågat ge mig på det ännu …

Och Ylva:

Godaste tårtan är min svägerskas glutenfria marängtårta!

Maräng:
4 äggvitor
3 dl socker
3 dl ricecrisp (rispuffar)

Vispa först vitorna hårt, tillsätt sen sockret lite i taget. Bre ut på bakplåtspapper på en bakplåt. I mitten av ugnen, 125 grader, 75 minuter. Man kan låta marängen stå i avstängd ugn under natten och samtidigt kan äggkrämen stå i kylskåpet under hela natten för att stelna.

Äggkräm:
4 äggulor
1 dl socker
125 gram smör

Äggen och sockret ska sjuda till det tjocknar, inte koka för då kan det skära sig. Ta bort från plattan och rör ner smöret under omrörning. Låt kallna.

Detta blir en ”halv” tårta eftersom marängen ska delas på mitten, under och överdel. Äggkrämen ska bres på emellan. Ovanpå kan man ha tre deciliter vispad grädde och exempelvis jordgubbar och/eller hackad choklad ovanpå grädden.

Grattis allihop! Och tack för era tårtrekommendationer — det låter ju hur gott som helst. Skicka era adresser till anna.braw[at]libris.se, så kommer det små paket snart!

2 reaktioner på ”Grattis till tårtvinnarna!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.