Doptårta från Hidingsta

Maria som är församlingstidningsredaktör hörde av sig häromveckan och frågade om det fanns något recept som hon skulle kunna använda när hon skrev om dopet. Något att bjuda på när det är dopfest, alltså.

Då kom jag att tänka på Hidingsta baptistförsamling. Mitt i arbetet med Kyrkkaffe hamnade jag där tillsammans med en väldigt trevlig fotograf som heter Anders Hällzon. En redaktör på tidningen Dagen ville att vi skulle göra ett reportage från en söndagsgudstjänst, och just den här söndagen var det dop. Anders fotograferade både gudstjänsten och kyrkkaffet, och bilderna från fikaborden blev så roliga och typiska och fina att inte bara Dagen använde dem sedan — en hel rad av dem hamnade på omslaget till boken! Naturligtvis bad jag om tårtreceptet också.

Elina bakade tårtan när vi var i Fellingsbro. Den blev lika god den här gången!

***

Foto: Magnus Aronson

Hidingsta baptistförsamlings doptårta

När det är dopfest vill man ju gärna bjuda hela församlingen! Hidingsta baptistförsamling utanför Örebro firade dopfest precis när boken Kyrkkaffe skulle göras, så det är de festdeltagarna som är på bokens omslag. Tårtan är en sockerkaksbotten med marängtäcke. Teoretiskt sett kan man göra dubbel sats och en långpannestor tårta genom att grädda två bottnar och lägga dem ovanpå varandra, men då kan man behöva extra stekspadar och extra händer.

Marängen på den undre bottnen ”smälter” snabbt, så den som vill servera en krispig tårta gör klart den precis innan den ska serveras. Det är enkelt eftersom dekorationen ovanpå nästan inte kräver någonting – några vackra bär eller citronmelissblad bara.

en tårta stor som en halv långpanna
Ugn: 175°, 20–25 minuter

sockerkaksbotten:
125 g smör
3 äggulor (äggvitorna används till marängen)
1½ dl socker
½ dl mjölk + 1/4 dl grädde, alt ¾ dl mjölk
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

marängtäcke:
3 äggvitor
2 dl socker
½ dl finhackade nötter eller flagad mandel

fyllning:
2–3 dl vispgrädde
bär efter säsong, t ex hallon, jordgubbar eller blåbär

Smält smöret. Vispa äggulor och socker poröst. Tillsätt smör, mjölk, grädde och vetemjölet blandat med bakpulvret.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner sockret och fortsätt vispa tills smeten är styv.

Rör om i sockerkakssmeten igen och häll den i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Bred försiktigt ut marängsmeten ovanpå. Strö över hackade nötter eller flagad mandel och grädda tårtbottnen i 175 graders ugnsvärme i 20–25 minuter

Låt tårtbottnen kallna och dela den på mitten. Lägg ihop delarna med grädde och bär emellan och några bär ovanpå. Servera!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.