Brödtips

Full av bröd.

Jag firade tacksägelsehelgen bland annat med att baka äppelbröd — en vanlig bröddeg fast med hackade äpplen i. Äpplena kom från Carl-Johans och Marias och Esters trädgård utanför Nyköping och var sådana där fantastiska vinteräpplen som får en att vilja glömma allt som någonsin finns i affärernas fruktdiskar, och jag skulle gärna ha sparat dem egentligen, men jag hade burit omkring dem så att de hade blivit lite skadade, och då var det bäst att göra av med dem så fort som möjligt.

En vanlig bröddeg, förresten, den börjar alltid med skållning tycker jag. Den här gången skållade jag vetekross, rågkross, och solrosfrön, ett par deciliter av vardera, och så rörde jag i honung och matolja och salt och lät det stå över natten innan jag fortsatte med jäst och vetemjöl.

Sedan kommer det där med utbakningen. Och en sak som jag lärde mig när jag gjorde Brödglädje var att hemkunskapsmetoderna är långtifrån de enda som fungerar.

Mjöl på bakbordet och på händerna — javisst.

Men med matolja blir det faktiskt mycket mindre stökigt. Det behövs inte mycket — man kan ha en liten pumpflaska med matolja stående (specialköpt för ändamålet om det känns omöjligt att diska en tvålpumpflaska alldeles ren från tvålsmak).

Och hör och häpna, när degen väl är ihoparbetad och det bara är rullandet kvar går det jättebra med vatten också! Ha en bunke vatten bredvid och doppa händerna före varje nytt bröd — eller vartannat. Samma metod fungerar på skedar om man gör klickbröd. Hurra för att slippa skrubba deg från händerna!

1 reaktion på ”Brödtips”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.