Var med och hjälp barnfamiljerna i Kongo i sommar!

Håll utkik efter den här bilden i sommar -- den är insamlingens logotyp!

Det här är den underbara nyheten som jag har hållit på i flera veckor, och det har krävt stora ansträngningar att inte prata om den hela tiden och med alla, för den är så bra:

I sommar samarbetar tidningen Dagen, biståndsorganisationen PMU och Libris om en insamling till barnen på Panzisjukhuset i Kongo. Vi på Libris har varit engagerade i arbetet där länge, eftersom vi tycker väldigt mycket om chefen där, dr Denis Mukwege — Libris och PMU har gett ut en bok som journalisten Birger Thureson har skrivit om honom och haft honom som gäst på Bok & Bibliotek i Göteborg.

Boken, De glömda kvinnornas röst, handlar om sjukhusets arbete för de kvinnor som har blivit utsatta får våldtäkt under inbördeskriget i Kongo, men på sjukhuset får också deras bebisar hjälp. Vår insamling i sommar är till just de bebisarna — vi samlar in babymössor, babyfiltar och andra stickade (och kanske virkade) babykläder. Får mammorna se att människor i Sverige tänker på dem och deras barn så blir det mycket lättare för personalen på sjukhuset att hjälpa dem att hitta tillbaka till lite hopp och livsglädje igen, kan man tänka sig. Och får barnen en bra start i livet så blir risken mindre att de ger sig in i inbördeskriget själva när de blir vuxna.

Vill du vara med? Dagen kommer att presentera det hela i en artikel på onsdag, och här på Kyrkkaffebloggen ska det berättas så mycket det bara går! Om du vill sätta igång redan idag, så välj ett babygarn och lägg upp maskor till en babymössa i storlek nyfödd eller upp till ett år.

Vilken sommar det ska bli! Eller hur?

(Sprid gärna det här på alla sätt du kan komma på! Och har du någon beskrivning till babykläder på din blogg så hör av dig — här ska läggas ut många länkar!)

7 reaktioner på ”Var med och hjälp barnfamiljerna i Kongo i sommar!”

  1. Louise Alerfors

    Låter fantastiskt! Önskar att jag kunde sticka…kanske något jag ska försöka lära mig under sommaren!

    Svar från Anna:
    Hej Louise! Vad roligt! Det finns jätteenkla mössor att sticka om du vill testa lite grann. Många hälsningar från Anna

  2. Christina Olander

    Hej!
    Klart vi måste vara med och hjälpa dessa kvinnor. Det är ju en självklarhet. Jag ställer upp med det jag kan, och jag älskar att sticka, och virkar också en del. Jag skulle behöva lite mönster, speciellt till hjälmmössa, så att man vet vilka storlekar det skall stickas till.

    Vart skall detta sändas, och när måste det senast vara klart?

    mvh Christina

    1. Kyrkkaffe-Anna

      Hej Christina! All information (inklusive beskrivning till den lilla sicksackhjälmmössan faktiskt!) kommer alltså i Dagen på onsdag! Men som sagt, vill du börja nu så leta upp en beskrivning som finns i storlek nyfödd eller upp till ett år. Det ska snart bli en massa beskrivningar och beskrivningslänkar här på bloggen också. Och vill du inte börja med en mössa så kan du testa Röda Korset-koftan eller Femtimmarskoftan eller Treochenhalvtimmesvästen här. Hoppas att det blir bra! Många hälsningar från Anna

  3. Ska gärna bidra men jag använder hellre nålen i ”Kärlek , nål och tråd”…visst ratar ni inte t-shirts i mjukistyg, som jag gillar att sy. Långa ärmar till bebisar….

    Svar till Lena:
    Hej Lena! Det var tänkt att vi skulle göra en stick-och-virk-insamling, så jag ska skicka din fråga vidare, men det är klart att där det finns småbarn så behövs det mjuka trikåkläder också. Jag återkommer! (Har du provat att sy mössor?) Hälsningar från Anna

  4. Jag hade precis tänkt prova på att sticka en Yemen-väst. Sen har jag några bebismössor på lager (typ de engelska ”knit one, save one”). De passar nog perfekt till detta projekt?

    Svar till Anki:
    Hej Anki! Vad härligt att du redan är igång. Yemenvästar är jättebra, och bebismössor behövs mest av allt. Om du vill kan du ta en bild och skicka till mig innan du postar, så kan andra bli inspirerade!
    Många hälsningar från Anna

  5. Hej!
    Nu har jag skrivit om insamlingen på min blogg och även länkat till Facebooks online stickcafé. Har börjat på min fjärde hjälmmössa och fler blir det. Tack för en bra insamling/ Anneli

    Svar till Anneli:
    Hej Anneli! Fantastiskt — redan fyra mössor! Och tack för att du sprider informationen. Det här blir en rolig sommar! Många hälsningar från Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.