Soppfråga

Det kom en fråga:

Hej Anna! Hoppas du kan hjälpa mig. Jag har fått i uppdrag att laga mat och baka tårtor till ett föreningsmöte. Men portionsberäkning är inte min grej, vill du kolla så jag inte har tänkt alldeles galet? 40 personer. 80% män (medelålders). I princip alla kommer direkt från jobbet. Soppa (potatis, morötter, lök, buljong), 4 dl per skalle. 5 kg potatis, 5 kg morötter, 3 kg lök = 13 kg rotsaker/40 hungriga = 325 gram rotsaker per person. Buljong tillkommer. 2 skivor formfranska med gratinerad ost på. Kaffe och en tårtbit (hembakt) till efterrätt. Kan det funka?

/Jennifer

Det här låter väldigt smart, men eftersom jag aldrig har räknat så själv tänkte jag att det vore bäst att inhämta goda råd från någon församlingshemshusmor. I helgen, när jag var på de sista dagarna av Viby församlings hälsovecka, passade jag på att fråga husmor Kerstin som hade kokat jättegod grönsakssoppa till hundra personer.

— Aha, sa hon. Jag utgår alltid från ett recept och räknar …

Som jag då.

— Och jag räknar aldrig i vikt utan i antal, sa husmor.

Men jag letade upp ett recept där det mesta anges i vikt redan från början. Bra va? Och såhär kan man räkna ut åtgången för 40 personer med utgångspunkt i Kristina Kollinds recept Italienska palatsets rotfruktssoppa (Saliga soppor) — det är egentligen bara att ta det mesta gånger 10:

Foto: Magnus Aronson

för 4 (40) personer

3 (30) medelstora morötter — ungefär 350 g (3½ kg)
200 g (2 kg) rotselleri
2 (20) stora råa potatisar — ungefär 300 g (3 kg)
1 gul lök/10 gula lökar
en halv röd chilipeppar (här skulle jag kanske inte använda fem direkt, men köp hem några stycken och smaka av med en till att börja med)
1 (10) l buljong
färska örter — timjan, mejram och oregano
2 dl crème fraîche (här skulle jag kanske inte heller multiplicera med två liter direkt, men köp hem ordentligt — en stor förpackning om det finns, och så några små så att du kan spara dem oöppnade om inte allt går åt!)
salt
svartpeppar

Skala rotsaker och lök och skär allt i stora bitar. Kärna ur chilin och strimla den fint. Lägg allt i en kastrull (flera stora grytor), slå på vatten och buljong, koka upp och låt koka i ungefär 25 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Lägg i örterna (spara lite). Mixa. Värm igen, rör i creme fraiche och smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med örter.

***

Jennifer, räknar man ihop det hela så landar vi ganska lika, eller hur? Du använder mer morötter och potatis och ingen rotselleri. Jag tycker att det låter som om du har tänkt bra, men om du är osäker så ta med extra bröd och ost, för det går snabbare att grädda fler varma smörgåsar än att koka mer soppa, och ta med extra buljongtärningar, kryddor och crème fraîche så att du kan späda ut soppan utan att det märks så mycket om du står där precis innan de kommer och det ser för lite ut (eller om du väntar med att ställa fram gryta nummer två — då kan du späda den …).

Ett par andra tips: en mixad (passerad) soppa skvätter lite mindre än en klar när en massa människor ska serveras, och den är lite enklare att bära skvimpfritt till bordet också. För att inte mixandet ska bli alldeles omöjligt kan man koka grönsakerna i vätska bara så att det precis täcker dem, mixa med stavmixer (det gör inget om det blir lite bitar kvar) och sedan späda och smaka av och blanda i eventuell redning eller crème fraîche.

Om man inte har crème fraîche i själva soppan kan man servera den (eller kesella) som en klick bredvid, eventuellt smaksatt med någon krydda eller med pressad vitlök.

Goda strössel blir fina till en passerad soppa: gurka i tärningar, rostad lök, finklippt persilja … Till en klar soppa kan det vara gott med brödkrutonger som man rostar i långpanna med olja, flingsalt och kanske vitlök och skakar om då och då tills de är krispiga och, ja nu kommer ordet, gyllenbruna.

Hoppas att det blir en rolig middag! Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.