Slätthögskex

Slätthögskex (foto: Magnus Aronson)

Havrekexen från Slätthögs prästgård (innan de började bakas där bakades de i Halltorps prästgård i Södra Möre) är enkla och snabba att göra. De smakar gott som de är eller med pålägg. Kex som varit i frysen piggar man lätt upp genom att rosta dem i ugnen någon minut.

Bortsett från det smälta smöret är detta en mycket barnvänlig deg. Även en fyraåring kan sätta sin personliga prägel på kexen genom att bestämma deras storlek och form med en sporre på plåten. Det är bara roligt om de blir olika stora och lite sneda! En finfin present till morfar eller barnvakten. Eller ett roligt projekt om öppna förskolan ska baka till kyrkkaffet.

antal beroende på storlek
ingen jäsning
Ugn: 225°, 5–10 minuter

12 dl havregryn
5 dl mjölk
150 g smör
2 tsk salt
¾ dl socker
2 tsk hjorthornssalt
ev 1 msk kummin
ca 5 dl vetemjöl

Blanda havregryn och mjölk i en degbunke och låt det svälla en liten stund. Smält under tiden smöret. Rör ner alla ingredienser – vetemjölet lite i taget – och arbeta ihop dem till en jämn deg. Dela den på mitten och kavla ut bitarna på varsitt bakplåtspapper. De ska täcka hela papperet. Skär dem i bitar, gärna oregelbundna, med sporre eller degskrapa.

Grädda kexen i 225 graders ugnsvärme i 5–10 minuter – passa noga! Låt dem svalna på plåten, bryt isär dem och lägg dem i lufttät burk så att de inte blir mjuka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.