Råntårta från Carigrad

Råntårta från Carigrad (foto: Magnus Aronson)

Under de år när Zora var en av mina arbetskamrater på Libris var det extra roligt med fika. Särskilt när det var en ny receptbok på gång dök det upp väldigt spännande kaklådor och brödpåsar.

Såhär berättar Zora om råntårtan från Carigrad:

”Serbien var en del av Turkiet i 500 år, och den här ’tårtan’ är ett exempel på hur matkulturen påverkades i området runt Vojvodina. Att göra kakor genom att bre goda fyllningar mellan färdiga, köpta rånflak är mycket populärt. Rånflaken är lätta att få tag på här i Sverige också – jag brukar köpa dem i invandraraffärer. För vägningen av honungen hade min mamma ett trick som kan verka lite omständligt men som jag också använder mig av: jag tar fram en gryta och sätter den på hushållsvågen. När jag vet vad grytan väger kan jag mäta upp honungen också, och sedan smälter jag den i grytan. Valnötterna kan ersättas helt eller delvis med till exempel hackade fikon eller russin.” 

antal beroende på storlek
Vila: ett par timmar

7 äggvitor
450 g socker
2–3 droppar pressad citron
120 g honung
200 g hackade valnötter
5 rån

Vispa äggvitorna till hårt skum. Fortsätt vispa och tillsätt sockret, lite i taget (det är ganska mycket socker). Tillsätt också citronjuicen.

Smält honungen på svag värme – ettan eller tvåan – och tag den från spisen så snart den börjar koka. Rör ner äggviteblandningen försiktigt och rör medan allt svalnar. Känn med fingertoppen.

Tillsätt valnötterna och rör om.

Dela krämen i fyra lika stora delar.

Lägg ett rån med den djupare mönstrade sidan neråt på en bakplåt. Bred en del fyllning på, lägg ett rån ovanpå och fortsätt. Det femte rånet läggs med den djupare mönstrade sidan uppåt. Låt ”tårtan” vila under press i ett par timmar – en skärbräda fungerar bra som tyngd – och skär sedan upp den i fyrkanter med en vass brödkniv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.