Lillagubbenvästen

Häromveckan fick jag en hel kasse med restgarner av min väninna Tove som sa att hon inte kunde komma på något att göra med dem.

Sedan dök mönstret till Slättmissionens babytröja upp. Den T-formade halsringningen som eliminerar minska-och-öka är så smart och fin, eller hur?

Jag bestämde mig för att för en gångs skull sticka en babytröja i riktigt farbror-aktiga färger och tyckte att det blev väldigt lyckat — ända tills jag insåg att de tre fina mjuka små nystanen inte skulle räcka. Det var precis när jag hade kommit till oket, så då bestämde jag mig för att sticka kanter och göra en väst istället.

Här är den, lillagubbenvästen.

***

Lillagubbenvästen

Lägg upp 50 m och sticka resår (1 r, 1 a) i 6 v.

Övergå till slätstickning och sticka 12–13 cm.

Byt garn och sticka 2 v.

Byt garn igen och sticka 2 v.

På nästa v, sticka 25 m, vänd och sticka 3 rm (sprundets kant),  19 am och 3 rm (ärmhålets kant). Upprepa dessa 2 v 8–9 ggr.

Sticka sedan dessa 2 v 3 ggr: räta maskor från rätsidan, på avigvarvet 13 rm, 9 am, 3 rm. Nu har halsringningen fått sin kant. Maska av 10 från kanten mot mitten (detta är halsringningen).

Sticka den andra sidans 25 m upp till samma höjd med likadana kanter.

Sticka 15 m, lägg upp 20 m (som motsvarar de 20 avmaskade), sticka de återstående 15 m och sticka rm runt halsringningen 6 v och vid armöppningen, som på framsidan. Byt färg när oket är lika långt som på framsidan och övergå till enbart slätstickning. Byt garn igen och avsluta med 6 v resår. Maska av.

Sy ihop från resåren och upp till den rätstickade kantens start på båda sidor. Lägg i press så att kanterna inte viker sig inåt. Ge till en lagom liten farbror eller tant!

(Är något oklart eller fel? Skicka ett meddelande så ska jag försöka rätta till det.)

2 reaktioner på ”Lillagubbenvästen”

  1. Hej, Anna!

    Så söt västen blev! Kul att se blid på den… Funderar allt på att sticka Slättmissions-tröjan jag också… Har inte kommit så långt än bara;)

    Har just mailat iväg en förfrågan om att få översätta ett mönster på en annan väldigt söt babyväst som finns på Ravelry. Håller tummarna för att designern säger ja:) Pebble, heter den förresten…

    Många hälsningar från Maja

  2. Pingback: Inspiration: stickade västar | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.