Hittesallad

Våren är här — och det innebär att vi genast måste bjuda på ytterligare ett recept ur den bok som det arbetas för fullt med nu, Fester med rester. Liv i Göteborg har komponerat. Tack så mycket, Liv!

***

 
 
 

Kirskål (foto: Magnus Aronson)

Hittesallad

2–3 l kirskål (den krymper jättemycket i stekpannan)
2 tomater
1/2 rödlök eller gul lök eller 1/4 purjolök (beroende på vad du hittar)
1 dl solros- eller pumpafrön
vitlök
olja
dressing (till exempel olja, honung, dijonsenap, salt, peppar och någon örtkrydda)

Gå ut och plocka ett par tre liter kirskål. Ta helst späda och blanka blad — de smakar bäst. Skölj dem och hacka dem grovt (det är helt OK att ha med lite stjälkar).

Värm olja och pressad vitlök i en stekpanna, lägg i kirskålen och stek försiktigt — bladen ska bli mjuka och mörkgröna. Salta, peppra och smaka av. Sprid ut den stekta kirskålen på ett fat så att den kallnar lite.

Skär löken i ringar och tomaten i skivor. Rosta exempelvis solros- eller pumpafrön i en stekpanna (först i torr varm panna, när de börjar få lite färg så häll i lite olja och salt).
Lägg löken och tomaten på kirskålen på fatet och strö fröna över.

Ringla över dressing.
Njut!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.