Busiga brytbrödet

Foto: Magnus Aronson

 Det här spektakulära brytbrödet är en vidareutveckling av en idé som Kaeth Gardestedt lanserade när hon arbetade på Hembakningsrådet. Min mamma Karin och jag hade några roliga timmar med det när vi bakade till Brödglädje-fotograferingen, och sedan har jag gjort det många gånger. Såhär beskrev min mamma det då: 

Foto: Magnus Aronson

 ”Jag tycker att rågsiktsdegar är väldigt behagliga att arbeta med, så jag har en vanlig bröddeg med rågsikt som utgångspunkt. 

När den jäst tar jag upp den på bakbordet, arbetar in lite mer mjöl i den och rullar ut den till fyra längder. 

En av dem kavlar jag ut till en avlång platta. På den brer jag lite smör eller margarin – man kan lägga på någon örtkrydda om man vill – och så rullar jag ihop den som till kanelsnäckor. 

Foto: Magnus Aronson

 Sedan skär jag alla längderna i ungefär lika stora bitar. 

Snurrorna från rullen får vara som de är, och resten av bitarna formar jag på olika sätt: en del rullar jag ut till små ormar som jag slår knut på, några får bli runda bullar, några blir som lussekatter, några gör jag kringlor av och så vidare. 

Foto: Magnus Aronson

 I fördjupningarna i en muffinsplåt har jag hällt upp olika fröer och annat som är dekorativt: linfrön, solrosfrön, ljusa vallmofrön, svarta vallmofrön, ljusa och svarta vallmofrön blandade, grovt rågmjöl, kruskakli, sesamfrön … Jag penslar varje färdig ’bulle’ med ägg och doppar den i någon av dekorationerna. Sedan sätter jag dem tillsammans i en långpanna – det är roligast om två likadana bullar inte hamnar sida vid sida, förstås. De får jäsa ihop, och så gräddar jag dem som vanligt. Brödet är fint att ställa fram i mitten på bordet och lätt att bryta bitar av. Det är roligt att få vara så här kreativ när man bakar!” 

Magnus Aronson och jag hade en brytbrödseftermiddag i ett av köken i Olaus Petri församlingshem när det behövdes bilder till en tidning. Och nej, vi ställde inte in hans kamera i en uppvärmd ugn — ”fish-eye-bilden” var ett planerat trick som han hade sett fram emot och som fungerade över förväntan … 

Ugn: 175–200°, 20–30 minuter
Jäsning: två gånger 

ett stort brytbröd (storlek som en långpanna) 

50 g smör
5 dl mjölk
50 jäst
1 tsk salt
½ dl sirap
13–14 dl rågsikt 

pensling:
ett par msk smör + ev örtkrydda
1 ägg
så många olika sorters fröer som möjligt: solrosfrön, sesamfrön, ljusa vallmofrön, svarta vallmofrön, linfrön
och några andra dekorationer att doppa i: grovt rågmjöl, rågflingor, havgregryn, kruskakli, havrekli 

Smält smöret och värm det med mjölken till fingertemperatur. Smula jästen och rör ut den i vätskan. Tillsätt övriga ingredienser, mjölet lite i taget, och arbeta degen tills den blir slät. Täck över den och låt den jäsa i en halvtimme. 

Häll upp ett par matskedar vardera av dekorationerna på fat eller i en muffinsplåt. 

Ta upp den på mjölat bakbord, arbeta den lite och baka ut den enligt Karins beskrivning. Vispa upp ägget och pensla varje ”bulle” med det. Doppa i valfri dekoration och ställ i långpanna. 

Låt brödet jäsa övertäckt i en halvtimme och grädda det sedan i 175–200 graders ugnsvärme i 20–30 minuter. 

1 reaktion på ”Busiga brytbrödet”

  1. Pingback: Kyrkkaffetips: bröd till goda smörgåsar | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.