Brioche tressée

Brioche tressée
Brioche tressée (foto: Magnus Aronson)

Idag kliver jag ombord på ett plan ner till Montpellier för att träffa Céline, Josselin och Samuel. Det mesta har blivit klart eller nästan nästan klart: Therésia Erneborgs receptbok Söta saker som kommer ut på Gullers i september, Libris nya stora sångbok Hallelujah Moments, Vibeke Olssons nya roman Bricken på Svartvik, stick- och virkboken Värma varandra … Och nu blir det semester i fyra veckor och sannolikt lite stillsamt på kyrkkaffebloggen. Glad sommar önskas alla kyrkkaffevänner med ett recept just från de franska vännerna!

Brioche tressée
I min familj, som kommer från Normandie, har vi en liten kaffetradition när det har varit begravning i släkten. Vi samlas och häller upp kaffe åt alla och äter ett slags flätad vetelängd som kallas brioche tressée (flätad brioche). Min man som kommer från södra Frankrike blev mycket förvånad när han var med om det första gången, men jag tror att det är ganska vanligt på andra håll. I alla fall tycker vi att det är trevligt!
Céline

en fläta
Ugn: 175°, ca 25 minuter
Jäsning: 1 + 10–12 + 1 timmar

60 g smör
ca 6 dl vetemjöl
2½ dl mjölk
1 ägg
25 g jäst
50 g socker
1 tsk salt

pensling:
1 ägg

Ta fram smöret i god tid så att det får rumstemperatur.
Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Värm mjölken till fingertemperatur, lös upp jästen i den och rör ner detta i mjölblandningen tillsammans med ägget.
Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Klicka ner smöret och arbeta snabbt in det i degen.
Täck över bunken och låt degen jäsa i en timme i rumstemperatur. Peta ner den och låt den jäsa en gång till, men nu i kylskåp i 10–12 timmar (till exempel över natten). Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre lika delar. Rulla ut dem till jämna längder, 60–70 centimeter långa. Fäst ihop dem i ena änden, fläta, vrid flätans början och slut mot dess undersida och flytta över den till en pappersklädd plåt. Låt den jäsa övertäckt i en timme. Pensla den med uppvispat ägg och grädda den i 175 graders ugnsvärme i ungefär 25 minuter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.