Adventsfasta

Idag börjar adventsfastan på många håll.

Fasta kan man förstås göra på många sätt. En präst som jag känner kungjorde på Facebook i förrgår att han skulle Facebook-fasta fram till jul — alltså inte använda Facebook alls. Andra fastar från TV eller från att läsa en del tidningar som de kanske inte behöver läsa egentligen eller från att gå på bio.

Men det som de flesta tänker på när man säger ”fasta” är förstås mat, och adventsfastan kan mycket väl vara en matfasta trots att vi är på väg mot julbordens och fikandets mest intensiva dagar. Man ska ju inte förstöra något för vänliga människor genom sin fasta, men man kan bestämma sig för vad man äter respektive avstår ifrån när man själv ordnar maten och att man tackar ja men inte tar om när man blir bjuden, till exempel. (Berömma kan man ju göra extra mycket — det behöver man aldrig fasta ifrån!)

Här på Kyrkkaffebloggen börjar vi med en soppa som till och med en gammaltestamentlig profet i öknen skulle ha kunnat äta — och tyckt om. Receptet kommer från Kristina som är en av dem som lagar mat på Berget i Rättvik. Det finns med i Tillsammansmat och i Saliga soppor.

Manuels majssoppa (foto: Magnus Aronson)

Manuels majssoppa

 

På Berget gillar vi att laga mat tillsammans. Vi är många som bidrar med gåvor i detta arbete. Den här soppan är enkel och lättlagad – en nödvändighet eftersom tidigare köksvana varierar mycket bland dem som kommer till Berget för att hjälpa till.

För fyra personer: grovhacka två gula lökar och blanda hacket med två burkar majs (340 g) i en kastrull. Häll en liter grönsaksbuljong och koka i tio minuter. Mixa med mixerstav eller i matberedare. Skiva en morot i slantar och låt den koka med någon minut. Tillsätt salt och vitpeppar efter behag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.